Fiets weg

Zaterdagavond. We zitten net te eten als dochterlief belt. Haar fiets ‘staat er niet meer.’ Ze heeft hem vrijdag in de stad laten staan en is de ochtend daarna naar haar werk gebracht. Toen stond de fiets nog op de plek waar ze hem had achtergelaten. Dat weet ze (bijna) zeker.

Zondag onderneemt ze, gedwongen en begeleid door haar vader, een zoektocht naar de fiets. Een vrijwel kansloze missie. De fiets staat er inderdaad echt niet meer. Terwijl ze hem al zo vaak daar neergezet heeft. Is tot nu toe altijd goed gegaan, nooit eerder is haar fiets gejat. Maar ja, resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, blijkt maar weer.

We zullen deze week aangifte doen. Ook een redelijk kansloze missie, maar je moet toch wat. En op zoek naar een andere fiets. Allemaal gedoe dat geld en tijd kost. Waar niemand beter van wordt, behalve de fietsenverkoper en de dief.

Als ouders draaien wij de bekende riedel af. Dat het stom is om je fiets achter te laten in de stad, ook al staat ie op slot. Dat het niet uitmaakt dat ie al bijna vijf jaar oud is en het zadel geplakt is met duct tape.

Tot ik denk: waar zijn we mee bezig. Waarom lezen we haar de les, terwijl zij niet degene is die steelt. Het is haar overkomen, zoals zoveel mensen. Volgens mij is het aantal Nederlanders waarvan nog nooit een fiets gestolen is veruit in de minderheid. Sterker nog: ik heb het idee dat fietsendiefstal niet gezien wordt als een maatschappelijk probleem, maar een geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel. Fiets gejat? Pech gehad!

Natuurlijk is fietsendiefstal vergeleken bij andere misdaden beslist niet het ergste dat een mens kan gebeuren. Slachtofferhulp zal er zelden aan te pas komen. Maar toch…alsof het de schuld is van het slachtoffer in plaats van de dader. Alsof je door je fiets ergens in de openbare ruimte neer te zetten – op slot – impliciet toch toestemming geeft om deze te jatten.

En dat is toch eigenlijk de omgekeerde wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s