Sint, surprise en stress

Het is bijna vijf december, maar we vieren het al de derde. Pakjesavond. Met surprises en gedichten. En gourmet. Wij hebben niet veel tradities in het gezin, maar Sinterklaas is heilig (daarom heet ie ook zo). Gelukkig zijn mijn kinderen al lang niet meer gelovig en heb ik een aantal jaren geleden een manier gevonden om de eeuwige discussie of het wel allemaal eerlijk verdeeld is te voorkomen. In het verleden leidde dat soort gekrakeel steevast tot ruzie en tranen. Zeker toen het merendeel al niet meer geloofde, maar nog eentje wel. Dan loop je als moeder op eieren. Terwijl het toch al zo’n hell of a job was om al die cadeaus te kopen en vervolgens bij te houden voor wie je wat had gekocht en wat het kostte. Hele spreadsheets wijdde ik eraan. Tja, lang vervlogen tijden. Zeg maar het pre smartphone tijdperk. Pinnen kon je nog niet overal en via internet bestellen deden alleen mensen die een seksfetisjisme hadden of andere verlangens waaraan de gemiddelde middenstander niet tegemoet kon komen.

Wat het surprise en cadeaubeleid betreft: dat heb ik als volgt opgelost. Iedereen koopt voor 100 euro cadeau’s: je geeft 40 euro uit aan degene die je hebt getrokken (rare uitdrukking als ik het zo opschrijf) en 20 euro aan dingen voor de anderen. O ja, en je maakt natuurlijk een surprise en een gedicht.

En gelukkig is er internet. Wat een hoop stress scheelt dat. Zeker als je net zoals ik geen born shopper bent. Kiezen, klikken, kopen. De dozen en pakketjes stromen binnen. Ik geloof dat ik de afgelopen week de postbode vaker heb gezien dan mijn man.

Nu moet ik alleen nog maar de surprise maken (ik heb m al wel helemaal uitgedacht en zoals het zo mooi heet: een goede voorbereiding is de helft van het werk) en het gedicht. Dat laatste kost me meestal niet veel moeite. En aangezien er verder niemand in het gezin gevoelig is voor metrum, mooie zinnen en een a-a-b-c-c-b rijmschema verspil ik daar mijn tijd niet meer aan.

Nee, met die surprise komt het wel goed. Het idee is briljant in al zijn eenvoud, al zeg ik het zelf. Van de uitvoering moet ik het meestal niet hebben, dus daar ga ik dan ook niet al teveel tijd aan besteden. Allemaal nodeloze stress. En stress krijg ik toch wel. Morgen, als dat ene pakketje waar ik nog op zit te wachten, toch niet bezorgd wordt.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s