Negen maanden later

Vandaag is het precies negen maanden geleden dat ik geopereerd ben. Ik had er misschien niet aan gedacht als mijn oog niet was gevallen op een artikel in Hart en Ziel, de dinsdagbijlage van de Gelderlander. Onder de kop ‘Ik ben er weer’werd aandacht besteed aan een fotoserie van vrouwen die na chemotherapie hun haar verloren. Carlien Sikkenk portretteerde hen twee jaar geleden kaal en nu weer, met haar.Ter gelegenheid van de borstkankermaand. Haar foto-expositie is tot en met eind oktober te bekijken in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het artikel komen ook twee geportretteerde vrouwen aan het woord hun ziekte en de chemotherapie.

Natuurlijk komt zo’n artikel nu bij mij anders binnen dan een jaar geleden, toen ik nog geen weet had van wat zich in mijn rechterborst afspeelde. Wat mij vooral triggerde was een stukje uit het interview met Kristel (31) die drie jaar geleden een knobbeltje in haar borst ontdekt: ‘De chirurg zei: “Je bent hartstikke jong.Ik zorg dat je borst zo mooi mogelijk blijft.”Dat is gelukt: als ik op controle kom, moeten ze altijd vragen welke borst het ook weer is.’

Laat ik voorop stellen dat ik heel blij ben voor Kristel dat het resultaat mooi is geworden. En inderdaad, 28 jaar is heel jong voor deze rot ziekte. Maar uit de woorden van de chirurg maak ik op dat hij (of zij) kennelijk meer zijn best doet naarmate de patiënt jonger is om een cosmetisch mooi resultaat te krijgen. En dat vind ik, op zijn zachtst gezegd, leeftijdsdiscriminatie. Iedere vrouw met borstkanker heeft recht op een cosmetisch zo fraai mogelijk uitgevoerde operatie. Ongeacht haar leeftijd. Je krijgt al genoeg andere ellendige behandelingen en onderzoeken voor je kiezen.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s