Rio in retroperspectief

Mosterd na de maaltijd, maar toch, omdat het zo’n speciale maaltijd was een korte terugblik op Rio.

Natuurlijk was het een geweldige belevenis om erbij te zijn. Om in Rio te zijn. Een bijzondere stad, zoals zij (of is het hij?) daar aan de Atlantische Oceaan gedrapeerd ligt. De bergen die lukraak op lijken te rijzen tussen de favela’s, alsof zij er later waren dan de krotten. Het zou een paradijs kunnen zijn, als er niet zoveel armoede en krotten waren.

‘Live’ bloggen vanuit de Olympische stad lukte helaas niet. Allereerst vanwege de slechte WiFi op de cruiseboot,waar wij verbleven. Deze boot was speciaal voor de Olympische Spelen aan Pier Maua afgemeerd, als een soort pop up hotel. Ten tweede omdat ik op de plekken waar wel WiFi was, te afgepeigerd was om iets te schrijven. De reistijden waren namelijk zo gigantisch lang vanuit onze accommodatie, dat het bezoeken van meer dan een wedstrijd per dag onhaalbaar bleek te zijn. Nou ja, tenzij je niet wilde eten of rusten, dan had het gekund. Maar met drie kinderen van 19, 18 en 15 is dat geen optie.

Omdat er inmiddels al zoveel gezegd en geschreven is over de Olympische Spelen, sluit ik af met wat ik goed en minder goed vond. Oftewel: in trainingstermen tops en tips ;-).

Top:   gastvrijheid en vriendelijkheid van de Carioca’s (ik heb me niet onveilig                      gevoeld).

Tip:    ongeveer de helft van de vrijwilligers sprak niet of nauwelijks Engels.

Top:   er waren veel vrijwilligers.

Tip:   combineer niet dat drukke groen, geel, oranje shirt met een kaki broek. Zo                  jammer.

Top:  er waren veel vrijwilligers in en rondom de Olympische locaties

Tip:  op veel (bus)stations was geen enkele vrijwilliger te bekennen op                                 het moment dat je ze nodig had

Top:  er waren meer dan genoeg toiletten in de verschillende stadions

Tip:  er waren veel te weinig eettentjes op de Olympische locaties, die vies fast                 food serveerden, als het tenminste niet uitverkocht was. En dat je vooraf                   moest betalen voor eten dat je uiteindelijk niet kreeg, is ook niet echt heel                 servicegericht.

Top:  ik vond het logo van Rio 2016 echt heel goed passen bij Rio met al die felle               kleuren

Tip:  geef niet de drie metrolijnen op de kaart met openbaar vervoer verbindingen            drie tinten paars, de spoorlijnen drie tinten groen en de snelbus drie tinten              blauw. Dat maakt het niet overzichtelijker.

Top:  de hartstocht waarmee de Brazilianen toeschouwer zijn.

Tip:   niet fluiten als de tegenstander aan service is of boe roepen bij een punt.

Om deze laatste tip te illustreren post ik hierbij een filmopname die ik heb gemaakt bij een van de tenniswedstrijden. De Argentijn Del Potro tegen de Portugees João Sousa. De Brazilianen zijn voor de Portugees, omdat ze sowieso tegen Argentinië zijn. En Del Potro krijgt steun van zijn landgenoten. Is dit tennis? Of is dit een voetbalwedstrijd?

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s