Voedselbank

Vandaag meld ik me voor het eerst van mijn leven bij de Voedselbank. Als vrijwilliger, gelukkig. Ik ben iets te laat, de anderen zijn al begonnen. Een beetje onwennig voeg ik me bij mijn maatje. Het systeem is simpel: je staat tegenover elkaar aan de rollerband. Je pakt allebei een krat en vult beide kratten tegelijk met de artikelen die aan jouw kant staan opgesteld. Aan mijn kant zijn dat broden, aardappelen, appels, een pak biologische tarwebloem, een fles zonnebloemolie met olijfolie, een doos chocolade noten, een pak wafels en twee zakjes ongebrande noten.

Aan de muur een foto van Maxima op werkbezoek. Maxima bij de minima. Zou ze ook kratjes hebben gevuld? Op platte, onflatteuze schoenen? Waarschijnlijk was het meer een bezoek in het kader van haar werk. Ik ben hier in zekere zin ook werkbezoek, met de nadruk op werk.

Na een minuutje of tien heb ik het ritme te pakken. In het begin doe ik nog mijn best om alles er zo netjes mogelijk in te doen, maar dat blijkt al snel onbegonnen werk. Tempo en cadans, daar draait het om. Al snel krijg ik een voorkeur voor de hele broden, want die zijn gemakkelijker erin te leggen dan halve. Daarna volgt een soort mini krachttraining. Want ik til eerst twee keer twee kilo aardappelen op, vervolgens twee keer een kilo appels, twee keer een kilo bloem en twee keer een liter (is kilo) olie. De andere producten wegen nauwelijks iets: dat is vooral goed voor de fijne motoriek, met name de kleine zakjes rauwe noten.

Rond half elf is er koffiepauze. Thermoskannen koffie, thee, kartonnen bekertjes. Het is dat niemand zijn lunchtrommeltje tevoorschijn haalt, anders waande ik me weer achttien, tijdens mijn eerste vakantiebaantje. In plaats daarvan mag je een klein stukje taart pakken, vast ook een donatie van een supermarkt of bakkerij.

Na de pauze werken we nog sneller, zo af en toe heeft het meer weg van gooien dan inpakken. De stapels kratten, die eindeloos leken in het begin, slinken zienderogen. Om half twaalf is het gedaan. Ruim duizend voedselbankpakketten klaar.

Normaal gesproken ga ik op vrijdagochtend naar de sportschool. Maar dit voelt ook als een behoorlijke workout. Alleen deed ik dit niet voor mezelf. En dat geeft best een goed gevoel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s